Här är aktuelltinlägg som rör bilbyggare.
Och kom ihåg! Lyssna inte på rykten som finns i omlopp. Här på SFRO´s hemsida kommer du att få fakta...
När SFRO tog fram nya bygghandboken under 2005-2010 arbetade Transportstyrelsen samtidigt på nya regler för amatörbyggd och ombyggd bil. Av olika anledningar blev reglerna inte beslutade och det har också varit svårt att få besked om när de kommer. Därför har bygghandboken till viss del förklarat regler som inte gäller.
Därför har vi tagit fram ett utdrag, som beskriver de formella föreskrifterna för bil. Vi har också uppdaterat kapitlet om E85 eftersom tolkningarna där ändrats sedan bygghandboken skrevs.
Utdraget kan du nu ladda ned från vår hemsida, här>>
SFRO har för avsikt att lämna en begäran om förändring i reglerna för amatörbyggt och ombyggt fordon till Transportstyrelsen. Ändringarna gäller maxeffekt och belysning.
Vårt första förslag är att den fasta gränsen på 15 kW/100 kg tjänstevikt tas bort, och att det istället blir SFRO som får avgöra max effekt. Det gör det lättare att välja en modern motor med bra avgasrening i sitt bygge.
Det andra förslaget är att kravet på E-märkt belysning för blinkers och bakljus tas bort, och ersätts med siktkrav motsvarande fordon av 1983 års modell eller äldre. Ändringen gör det enklare att välja en belysning som passar fordonet.
För att visa Transportstyrelsen att det finns ett behov av dessa förändringar, ber vi om hjälp från andra inom Fordonshobbyn. Skriv under och visa att ni stöder oss!
Vi har delat upp namninsamlingen i två olika, en för varje område.
Effekt - Till namninsamlingen >
Belysning - Till namninsamlingen >
Läs mer om vår begäran i dokumenten nedan (klicka för pdf-dokument):
Begäran om förenklade regler >
Bilaga med djupare förklaringar >
Rapport om farliga / dåliga Tilt-rattstänger. Läs mer i pdf-dokument >>
Under hösten 2013 och början av 2014 har SFRO diskuterat bullerkrav för ombyggda fordon med Transportstyrelsen och besiktningsorganen. Dessa har förtydligat att vid ombyggnader som påverkar eller kan påverka ljudnivån (till exempel byte av motor) så ska bullerprov utföras, oavsett årsmodell på fordonet. Gränsvärdet är 84 dB(A) vid förbifartsprov.
SFROs önskemål har varit att äldre fordon ska undantas från dessa krav men så blev det alltså inte.
Ombyggnader som inte påverkar ljudnivån (endast ändring av kaross, som ombyggnad till cabriolet eller pickup) behöver inte bullerprovas. Om man vid motorbyte kan använda original avgassystem från donatorbilen så kan man också klara sig utan bullerprov.
Tänk på detta krav när du planerar ditt bygge och dina besiktningstider - bullerprov kan bara utföras på speciella platser, se http://www.sfro.com/index.php/sfro-sverige