Gjutna spindlar/uprights i GOX GT40

Meddelande om brister i aluminiumspindlar/uprights levererade av GOX Teknik

Detta brev gäller allvarliga tveksamheter i konstruktion och utförande av de gjutna spindlar (uprights) i aluminium som GOX marknadsför till GT40. De exemplar SFRO har bedömt i samband med SFRO-besiktning visar på allvarliga problem.

Detaljerna har flera tecken på bristande kontroll av gjutprocessen. Det finns porer, sjunkningar och andra defekter som påverkar hållfastheten.

Utöver dessa problem är det också oklart vilket material detaljen egentligen är tillverkad av. Två oberoende analyser visar på en hårdhet som är betydligt lägre än vad som accepteras av dem som serietillverkar liknande detaljer.

Geometrin är också bristfällig för en modern sportvagn, i första hand blir styrradien (scrub radius) alldeles för stor.

SFRO gör enstycksbesiktningar på amatörbyggda fordon och kan därför egentligen varken "godkänna" eller "underkänna" en komponent. Det är upp till varje byggare att visa att delarna uppfyller kraven. Men trots det händer det att SFRO tar gemensamma ställningstaganden till komponenter.

När det gäller denna typ av gjutna spindlar är det ställningstagandet tills vidare att de inte godkänns vid SFRO-besiktning.

Tillverkaren (GOX Teknik AB, www.sportscar.se) informerades om tveksamheterna i december 2009 och gavs möjlighet att själva informera befintliga och potentiella kunder om problemen, via sin egen hemsida. I skrivande stund (februari 2010) finns ingen sådan information där. Därför går SFRO ut med informationen direkt på www.sfro.com

Kunder som har köpt denna typ av spindel måste kontakta leverantören för att lämna igen komponenterna.

SFROs styrelse och tekniska kommitté

Aktuellt från SFRO

Bygghandboken 2.0
2022-04-19

Nu säljer vi SFRO:s nya Bygghandbok 2.0 online. Boken är helt omarbetad med nya avsnitt om bestäm [ ... ]

Läs mer...
Bygghandboken pausar försäljningen
2022-02-21

I avvaktan på den nya upplagan av SFRO:s Nya Bygghandbok pausar vi försäljningen av den gamla upp [ ... ]

Läs mer...
SFRO firar 40 år
2022-02-21

I år är det faktiskt hela 40 år sedan SFRO startades upp. Tack vare några eldsjälars hårda arb [ ... ]

Läs mer...