Drevbroms på växellådan (gäller MC)

Bilprovningen kan inte acceptera denna lösning för bakhjulsbroms, stöd för detta är kap 27 och 3§ dvs att konstruktionen inte kan anses ge en godtagbar trafiksäkerhet, kedja och drev är ju "slitdelar"

Bullerprov

SFROs bullerprov är godkända för amatör-, ombyggda fordon och fordon importerade för eget bruk.

Bullerprov utförs på olika platser, och olika tider, i landet : Malmö, Laholm, Alingsås, Norrköping, Örebro, Västerås, Östersund, Skellefteå och Kalix. Se SFRO kartan>>

Kitcars

Här utfärdar vi en VARNING!!

SFRO har den senaste tiden tyvärr sett att det har dykt upp kitcars (-bikes) ramar av klart undermålig kvalitet! Dessa ramar kommer EJ att godkännas och SFRO har tyvärr redan tvingats att helt underkänna byggen! Köp ej Kits, ramar eller komponenter utan att först prata med din lokala SFRO besiktningsman Köp ej heller påbörjade byggen utan att kontakta din SFRO man då du annars riskerar att köpa ett underkänt bygge.Kom ihåg att varje enskilt bygge besiktas för sig, och det faktum att andra produkter från motsvarande leverantör tidigare har godkänts inte är någon garanti för att alla kan godkännas - produkterna modifieras (förbättras) ofta av enskilda byggare utan leverantörens vetskap.

Exemplet nedan är ett typiskt fall på vad som kallas "Kitcar". Bygget klassas som amatörbyggt.

Karossdetaljer i Alu och plast, chassi och bärarmar från en och samma leverantör om man känner sig osäker som svetsare. Resten av bygget kompletteras med delar inköpta från skroten, och lokala bildelsleverantörer. Drivlina samt axlar,bromsar och elsystem från en inköpt donatorbil.

Kitbikes

Utdrag ur Bilprovningens tekniska handbok

I samråd med Transportstyrelsen har bestämts att man kan utifrån en inköpt ram kan bygga upp en mc och ändå utnyttja amatörbyggnadsreglerna, om den uppbyggda cykeln inte är en kopia av originalet. Kravet är dels att det inte är en komplett byggsats utan att man "raggar" resten av delarna på annat håll och dels att den färdiga cykeln på väsentliga punkter avviker från den fabrikstillverkade cykeln. Exempelvis annan gaffellutning, annan motor eller bakram.


(Detta trädde ikraft 2004-11-01)

 

Aktuellt från SFRO

MHRF Upprop mot ELV!
2023-10-26

”Förslaget till förordning berör köp, försäljning, rätten till ägande av fordon, delar och [ ... ]

Läs mer...
VIKTIG INFORMATION TILL ALLA FORDONSÄGARE
2023-10-13

VIKTIG INFORMATION TILL ALLA FORDONSÄGARE, från MHRF och SFRO I somras skickade EU-kommissionen u [ ... ]

Läs mer...
Viktig information från MHRF
2023-09-24

Viktig information från MHRF Hej SFRO!
br/>I somras skickade EU-kommissionen ut sitt förslag där ma [ ... ]

Läs mer...