Här är aktuelltinlägg som bara gäller mc och trike.

Och kom ihåg! Lyssna inte på rykten som finns i omlopp. Här på SFRO´s hemsida kommer du att få fakta...

 

Föreläsning om motorcykelombyggnad

SFRO kommer att ha en föreläsning på Blixt& dunder i Malmö den 23/9, om hur man går tillväga för att bygga om sin motorcykel.

Vi ger en grundläggande information och alla kan ställa frågor. Välkomna...

Spärrade Besiktningsblanketter Mc !!!!!

 

Besiktningsblanketter med nummer M2516-M2525 är spärrade av SFRO, har du en pågående besiktning med dessa blankettnummer ber vi er ta kontakt med Ordf. Gustaf Ridderstolpe. Tel. 070-4274356

Enskilt Godkännande gäller ej MC!!!!!!

Med nya uppgifter från Transportstyrelsen kan vi nu gå ut med att "enskilt godkännande" ej rör Mc, det är som vanligt ett reggbesiktningsförfarande än så länge. Från Bryssel kommer såsmåningom ett ramdirektiv som kommer att reglera lite i bestämelserna kring Mc lite men den dagen den sorgen.

Viktigt för Mc-byggare!

Det har börjat att säljas MC ramar utan tillverkarintyg.

Vi godkänner INTE dessa, då ingen kan styrka materialkvalitet, svetsmetod, tillsatsmaterial mm mm.

Viktigt för alla blivande och de som redan är byggare!!

När du vill få information måste du höra av dig till den besiktningsman som ligger närmast var du bor. Det är han som kommer att besiktiga ditt fordon i framtiden. Eftersom detta inte är vår huvudsakliga sysselsättning blir det väldigt betungande att svara på frågor bara för att din närmaste besiktningsman inte svarar. Hör av dig till honom senare eller skicka ett e-mail. Vi vill ju gärna ha ork att hjälpe er i framtiden också. Det är ingen idé att höra av dig till någon annan om du får ett svar du inte är nöjd med. Vi andra får ändå veta vad det rör sig om. Vi har kontakt med varandra varje dag.

Drevbroms på växellådan (gäller MC)

Bilprovningen kan inte acceptera denna lösning för bakhjulsbroms, stöd för detta är kap 27 och 3§ dvs att konstruktionen inte kan anses ge en godtagbar trafiksäkerhet, kedja och drev är ju "slitdelar"

Bullerprov

SFROs bullerprov är godkända för amatör-, ombyggda fordon och fordon importerade för eget bruk.

Bullerprov utförs på olika platser, och olika tider, i landet : Malmö, Laholm, Alingsås, Norrköping, Örebro, Västerås, Östersund, Skellefteå och Kalix. Se SFRO kartan>>

Kitcars

Här utfärdar vi en VARNING!!

SFRO har den senaste tiden tyvärr sett att det har dykt upp kitcars (-bikes) ramar av klart undermålig kvalitet! Dessa ramar kommer EJ att godkännas och SFRO har tyvärr redan tvingats att helt underkänna byggen! Köp ej Kits, ramar eller komponenter utan att först prata med din lokala SFRO besiktningsman Köp ej heller påbörjade byggen utan att kontakta din SFRO man då du annars riskerar att köpa ett underkänt bygge.Kom ihåg att varje enskilt bygge besiktas för sig, och det faktum att andra produkter från motsvarande leverantör tidigare har godkänts inte är någon garanti för att alla kan godkännas - produkterna modifieras (förbättras) ofta av enskilda byggare utan leverantörens vetskap.

Exemplet nedan är ett typiskt fall på vad som kallas "Kitcar". Bygget klassas som amatörbyggt.

Karossdetaljer i Alu och plast, chassi och bärarmar från en och samma leverantör om man känner sig osäker som svetsare. Resten av bygget kompletteras med delar inköpta från skroten, och lokala bildelsleverantörer. Drivlina samt axlar,bromsar och elsystem från en inköpt donatorbil.

Kitbikes

Utdrag ur Bilprovningens tekniska handbok

I samråd med Transportstyrelsen har bestämts att man kan utifrån en inköpt ram kan bygga upp en mc och ändå utnyttja amatörbyggnadsreglerna, om den uppbyggda cykeln inte är en kopia av originalet. Kravet är dels att det inte är en komplett byggsats utan att man "raggar" resten av delarna på annat håll och dels att den färdiga cykeln på väsentliga punkter avviker från den fabrikstillverkade cykeln. Exempelvis annan gaffellutning, annan motor eller bakram.


(Detta trädde ikraft 2004-11-01)