Skip to main content

SFRO:s nyhetsarkiv

Och kom ihåg! Lyssna inte på rykten som finns i omlopp. Här på SFRO´s hemsida kommer du att få fakta...
Här är samtliga våra aktuelltinlägg sedan tidernas begynnelse...

  • SFRO:s bygghandbok
    10 september 2024

    Online-försäljningen av vår bygghandbok har just nu störningar och vi jobbar på att lösa dessa problem, med hjälp av våra samarbetspartners Klarna och QuickPay. Vi hoppas att det löser sig inom kort, och hänvisar under tiden till våra återförsäljare >>

  • SFRO på HOJROCK
    01 augusti 2024

    SFRO deltar på årets Hojrock på Tånga Hed i Vårgårda, den 15:e till 18:e augusti (2024).

    Vi svarar på frågor och säljer vår handbok. Dessutom är vi domare på MC-utställningen.

    Välkommen/SFRO

    Läs mer om evenemangen på: www.hojrock.se/

  • Träffa SFRO i sommar
    16 juni 2024

    • 4-5:e maj: NMH Fordonsutställning i Skellefteå (Gustaf U, Ola)
    • 18:e maj: Bilsport Action Day i Emmaboda (Kim)
    • 1:a juni: Trollhättans Motorfestival, Trollhättan (Uno, Ludde)
    • 8:e juni: Staffantorps Motorfestival, Staffanstorp (Thomas)
    • 13-16:e juni: SSRA Nat's, Gotland (Gustaf R, Tobbe)
    • 11-13:e juli: Wheels Nat's, Haparanda (Tobbe)
    • 1-4 augusti: Scandinavian Festival of Speed, Fällfors/Skellefteå (Gustaf U)
  • SFRO på SSRA Nats, Gotland
    11 juni 2024

    SFRO bjuder in till informationsträff i Visby i samband med SSRA Nats på Gotland! Välkommen till Sotaregatan 3, Visby, på söndagen den 16:e juni mellan kl 13 och 16. Sväng in vid Växthuset Linds AB. Vi är i ett kontorskomplex där bla Sidengården kontor finns. Samma ingång som Eksjöhus.
    Leta rätt på SFRO-flaggan utanför ingången så möter vi upp och släpper in dig!

    Se karta >>

  • Ny version av vår hemsida
    21 november 2023

    I samband med en större teknikuppdatering av vår webbplats har vi passat på att förenkla och förbättra vår layout, utan att helt överge den gamla formgivningen. Besökare kommer att känna igen sig.

    Sidorna har blivit modernare och mindre plottriga, och mycket information har samlats på relevanta sidor. Ingenting har försvunnit, utan all vår dyrbara kunskap finns kvar och har blivit än mer fokuserad. Webbplatsen fungerar nu också mycket bättre på små enheter, som mobiler.

    I fokus ligger fortfarande och ännu bättre våra besiktningsmän, deras besiktningar, information om byggprocessen samt info om vår egna bygghandbok.

    Nu har dessutom vår bokaffär öppnat igen. Där SFRO:s nya Bygghandbok kan köpas online!

  • MHRF Upprop mot ELV!
    26 oktober 2023

    ”Förslaget till förordning berör köp, försäljning, rätten till ägande av fordon, delar och komponenter, reparation, renovering, restaurering, konservering och ändring.”

    Flygblad-MHRF-varnar-for-ELV.pdf

    Protestera mot förslaget genom att kontakta nedanstående mottagare. Tänk på att verbala råsopar mot vare sig EU eller dess representanter troligtvis inte gynnar vår sak och kan istället få motsatt effekt. Det är bättre att istället använda sig av fakta som presenteras på denna sida. 

    ELV förslaget från EU gör att vi alla fordonsintresserade sitter i samma båt, vare sig vi bygger / (bygger om) strikt original, sportbil, Chopper, sporthoj, Rod e dyl.

    Förslag på text:

    Jag, Henry Davidzon, protesterar mot EUs ELV-förordning (End of Life Vehicle) som jag anser är ett oerhört hot mot mig som privatperson och fordonshobbyn. 

    EUs ELV-förordning skapar; en märklig/diktatorisk syn på äganderätten, hinder av fri handel av fordon och delar till fordon, gör det omöjligt att använda mig / oss av våra nationella regler som tex möjliggör skapande/ byggande och renovering av fordon, mig till en brottsling som kan få ett kännbart straff om jag utövar min hobby och min fria rätt som människa.

    Kontakta nedanstående mottagare:

    • Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och statssekreterare Daniel Westlén Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    • Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson och statssekreterare Johan Davidson Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    • EU-nämndens kanslichef, Johanna Möllerberg Nordfors Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    • Naturvårdsverket Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    • Framför din åsikt till EU End-of-life-vehicles-revision-of-EU-rules


    Vårt rullande kulturarv måste räddas! | MHRF

  • VIKTIG INFORMATION TILL ALLA FORDONSÄGARE
    13 oktober 2023

    VIKTIG INFORMATION TILL ALLA FORDONSÄGARE, från MHRF och SFRO

    I somras skickade EU-kommissionen ut sitt förslag där man föreslår att dagens direktiv ersätt med en förordning, dvs ett regelverk som är rättsligt bindande för medlemsländerna fullt ut.

    Förslaget översatt till Svenska ser ni här. Det är svårläst och många sidor men en stor fara för vår fordonsrörelse. Läs här >>

    Förslaget kommer väsentligt att påverka alla fordonsägare och alla ekonomiska aktörer.
    Undantag finns för historiska fordon enligt samma regler som finns i direktivet om kontrollbesiktning 2014/45/EU. Det innebär att vår svenska 30 års regel kommer åsidosättas och det enskilda fordonet ska bedömas om det uppfyller kraven, när, hur och av vem är oklart. Reglerna kommer sannolikt att medföra om de tillämpas fullt ut att få fordon kommer finnas kvar när de blivit 30 år och att yngre fullt reparerbara fordon eller som är föremål för ändrat ombyggt, uppbyggt, amatörbyggt enligt dagens liberala svenska regler eller bara som reservdelar kommer kunna då anses utgöra avfall.

    Det är långt gående skyldigheter som nu föreslås.

    Kort kan det sammanfattas i fyra punkter

    1. Äganderätten till ditt fordon avgörs av myndighet efter en lång lista med bedömningskriterier.
    2. Kriterierna är huvudsakligen hämtade från Guideline no 9 avseende gränsöverskridande transporter av avfall, dvs de idag icke bindande bedömningskriterier från 2011 som 2017-2022 innebar att flera Länsstyrelser ansåg att fordon som fördes in eller skulle föras ut ur Sverige var avfall. Ni minns säkert mycket väl den skada som då drabbade enskilda, företag och samhället. Nu ska dessa icke-bindande bedömningskriterier bli lag, dvs i praktiken tvingande.
    3. Du ska givetvis känna till och själv förstå hur dessa kriterier ska tillämpas när du tex ska sälja ditt fordon och...
    4. Det styr även hur begagnade reservdelar ska tillhandahållas på marknaden och om de ens är tillåtna att sälja och av vem.

    Men det är givetvis mer än så, en öppen fråga är vilken myndighet som ska avgöra och informera dig om att du är skyldig att lämna ifrån dig fordonet och vilka straff ska utdömas om du inte hörsammar uppmaningen eller på annat sätt inte följer förordningen.

    Förslaget med bilaga bilagt och missivet från Regeringskansliet som önskar svar senast den 4 november. Det är Naturvårdsverket som är den kompetenta myndigheten i Sverige. Transportstyrelsen ska som sakkunnig lämna sina synpunkter under september till Naturvårdsverket.
    FIVA jobbar med svar till kommissionen/EU och frågan kommer behandlas i vår Nordiskt-Baltiska Forum i oktober

    Det är som alltid mycket att läsa och tolka, då det inte föreligger något redovisad bakomliggande arbete från EU, bara skälen och paragraferna.

    Förutom vad EU-kommissionen nu vill genomföra är frågan vad avser Naturvårdsverket och andra berörda myndigheter, Regeringen att göra och hur ser riksdagen på förslaget.

    Med vänliga hälsningar,
    Jan, MHRF

    MHRF (https://mhrf.se/) lägger ned mycket resurser på detta. Aktuell information läggs upp på MHRFs hemsida löpande.

    Vi från SFRO jobbar också med detta bla genom att tala med politiker.
    Vill du ekonomiskt stödja MHRF (swish MHRF donation 123 408 54 37) .

    Sprid detta genom att kontakta dina vänner och politiker.
    Det är vår hobby som står på spel.

    Förslaget översatt till svenska >>
    Remiss av EU-kommissionens förslag >>
    CRITERIA FOR DETERMINATION WHETHER A USED VEHICLE IS AN END- OF-LIFE VEHICLE >>
    EXPLANATORY MEMORANDUM >>

    Här nedan kommer konsekvensanalys från Naturvårdsverket, frågor från Transportstyrelsen, mm



    Faktapromemoria >>
    Konsekvensanalys av EU:s förslag >>
    Impact Assessmen report del 1 >>
    Impact Assessmen report del 2 >>
    Impact Assessmen report del 3 >>
    Impact Assessmen report del 4 >>
    Transportstyrelsens frågeställningar >>

  • Viktig information från MHRF
    24 september 2023

    Viktig information från MHRF


    Hej SFRO!

    I somras skickade EU-kommissionen ut sitt förslag där man föreslår att dagens direktiv ersätt med en förordning, dvs ett regelverk som är rättsligt bindande för medlemsländerna fullt ut.

    Förslaget kommer väsentligt att påverka alla fordonsägare och alla ekonomiska aktörer.
    Undantag finns för historiska fordon enligt samma regler som finns i direktivet om kontrollbesiktning 2014/45/EU. Det innebär att vår svenska 30 års regel kommer åsidosättas och det enskilda fordonet ska bedömas om det uppfyller kraven, när, hur och av vem är oklart. Reglerna kommer sannolikt att medföra om de tillämpas fullt ut att få fordon kommer finnas kvar när de blivit 30 år och att yngre fullt reparerbara fordon eller som är föremål för ändrat ombyggt, uppbyggt, amatörbyggt enligt dagens liberala svenska regler eller bara som reservdelar kommer kunna då anses utgöra avfall.

    Och det är långt gående skyldigheter som nu föreslås införs.

    Jag har pratat med Keith om det och han delar min och MHRF oro. Kort kan det sammanfattas i fyra punkter
        1    Äganderätten till ditt fordon avgörs av myndighet efter en lång lista med bedömningskriterier.
        2    Kriterierna är huvudsakligen hämtade från Guideline no 9 avseende gränsöverskridande transporter av avfall, dvs de idag icke bindande bedömningskriterier från 2011 som 2017-2022 innebar att flera Länsstyrelser ansåg att fordon som fördes in eller skulle föras ut ur Sverige var avfall. Ni minns säkert mycket väl den skada som då drabbade enskilda, företag och samhället. Nu ska dessa icke-bindande bedömningskriterier bli lag, dvs i praktiken tvingande.
        3    Du ska givetvis känna till och själv förstå hur dessa kriterier ska tillämpas när du tex ska sälja ditt fordon och
        4    Det styr även hur begagnade reservdelar ska tillhandahållas på marknaden och om de ens är tillåtna att sälja och av vem.

    Men det är givetvis mer än så, en öppen fråga är vilken myndighet som ska avgöra och informera dig om att du är skyldig att lämna ifrån dig fordonet och vilka straff ska utdömas om du inte hörsammar uppmaningen eller på annat sätt inte följer förordningen.

    Förslaget med bilaga bilagt och missivet från Regeringskansliet som önskar svar senast den 4 november. Det är Naturvårdsverket som är den kompetenta myndigheten i Sverige. Transportstyrelsen ska som sakkunnig lämna sina synpunkter under september till Naturvårdsverket.
    FIVA jobbar med svar till kommissionen/EU och frågan kommer behandlas i vår Nordiskt-Baltiska Forum i oktober

    Det är som alltid mycket att läsa och tolka, då det inte föreligger något redovisad bakomliggande arbete från EU, bara skälen och paragraferna.

    Förutom vad EU-kommissionen nu vill genomföra är frågan vad avser Naturvårdsverket och andra berörda myndigheter, Regeringen att göra och hur ser riksdagen på förslaget.

    Med vänliga hälsningar,
    Jan, MHRF

    Remiss av EU-kommissionens förslag >>

    CRITERIA FOR DETERMINATION WHETHER A USED VEHICLE IS AN END- OF-LIFE VEHICLE >>

    EXPLANATORY MEMORANDUM >>

     
     
  • Föreläsning om motorcykelombyggnad
    25 augusti 2023

    SFRO kommer att ha en föreläsning på Blixt& dunder i Malmö den 23/9, om hur man går tillväga för att bygga om sin motorcykel.

    Vi ger en grundläggande information och alla kan ställa frågor. Välkomna...

  • SFRO på Gotland
    28 juni 2023

    SFRO informationsträff

    SFRO kommer till Gotland den 9:e juli och vänder tillbaka till fastlandet den 13:e juli.

    Jag kommer att byggbesiktiga ett fordon men har tid för flera byggen. Hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om ni vill ha något besiktigat.

    Är ni ett gäng som vill ha lite SFRO-information?

    Måndag den 10:e juli klockan 17 kommer jag att hålla lite föreläsning/information om amatör- och ombyggda fordon. Kom i tid!
    Lokalen saknar adress men närmaste adress är Irisdalsgatan 82, 62142 Visby, se kartnål.

    Det kan vara ont om parkering så förslag är att parkera på Däckias parkering.
    Jag vet inget om området så ni får komma i tid och helst samåka för att underlätta parkering. Välkomna.

    Med vänliga hälsningar Gustaf Ridderstolpe, 070-427 4 356,  8-14 vardagar

     KartaVisby

  • Prisändringar
    24 juni 2023

    Från 1:a juli 2023 ändrar SFRO priserna på besiktningar. Anledningen är att även för oss som ideell förening så ökar kostnaderna och det är många år sedan vi justerade priserna senast. En stor del av utgifterna är kopplade till resor och möten för att arbeta med att bevaka och förbättra reglerna för ombyggt och amatörbyggt fordon, något som vi vill kunna fortsätta med för att säkra hobbyns framtid.


    Nya priser blir:
    Hel bil 5000 kr, halv bil 2500 kr. MC 3500 kr, bullerprov 1500 kr. El-bil 6000 kr, El-MC 4000 kr.
    Alla priser inklusive moms. Den extra kostnaden för elfordon hänger ihop med den extra utbildning och extra utrustning som de fordonen kräver.

  • Bygghandboken 2.0
    19 april 2022

    Nu säljer vi SFRO:s nya Bygghandbok 2.0 online. Boken är helt omarbetad med nya avsnitt om bestämmelser, motorstyrning och elkonvertering!

    Den uppdaterade 2.0-versionen presenterades på Elmia-mässan Bilsport Performance Custom Motor Show i påskas (2022) och började därefter säljas här på hemsidan. Välkommen att beställa online...

    Gå till bokköp-sidan >>

  • Bygghandboken pausar försäljningen
    21 februari 2022

    I avvaktan på den nya upplagan av SFRO:s Nya Bygghandbok pausar vi försäljningen av den gamla upplagan. På Elmia-mässan "Bilsport Performance & Custom Motor Show" den 15 till 18 april kommer vi att presentera och börja sälja den nya upplagan. Kort därefter säljer vi den också på vår hemsida igen.

    Länk till Elmia-mässan Bilsport Performance & Custom Motor Show >>

    SFRO Nya Bygghandbok 2.0

  • SFRO firar 40 år
    21 februari 2022

    I år är det faktiskt hela 40 år sedan SFRO startades upp. Tack vare några eldsjälars hårda arbete under närmare fem år ändrades orimliga myndighetsregler och SFRO bildades i januari 1982. Läs mer om detta under Om SFRO>>

    Jubileumsfirande sker på Elmia-mässan "Bilsport Performance & Custom Motor Show" den 15 till 18 april där vi också presenterar och börjar sälja vår nya upplaga av vår populära Bygghandbok.
     
    Länk till Elmia-mässan: Bilsport Performance Custom Motor Show (där biljett kan köpas).
     
    Som en konsekvens av att en ny upplaga av SFRO:s Nya Bygghandbok är på gång pausar vi försäljningen av den gamla utgåvan.
     
    Kanske ses vi på Elmias Bilsport Performance Custom Motor Show i påsk...

    SFRO omslag 2 0 v20220221

  • Full fart hos SFRO igen
    21 mars 2021

    SFRO besiktar återigen i stort sett samma omfattning som före Covid. Varje besiktningsman kan dock ha individuella anpassningar, men alla är välkomna höra av sig om besiktningar som vanligt. Bokförsäljningen pågår som vanligt och SFRO's lobby-insatser mot myndigheter når nya höjder...

     
    Med vänlig hälsning
    SFRO's besiktingsgrupp
  • SFRO & Covid-19 uppdatering
    05 januari 2021

    Varje besiktningsman besiktigar, sedan en tid, utifrån sina egna förutsättningar. Så är du i behov av besiktning kontakta din närmsta besiktningsman för att resonera om hur det kan lösas.


    Det finns flera skäl till vårt agerande. För det första handlar det förstås om att minimera risken för smittspridning, speciellt till riskgrupperna (som kan omfatta både besiktningsmän och kunder). De flesta av våra besiktningsmän har också andra jobb/uppdragsgivare, som också kan ställa olika krav, beroende på vilken roll man har. Det kan alltså vara besiktningsmannens vardagsarbete som kräver att kontakterna minimeras.

    Vi hoppas och tror att ni alla förstår vårt ställningstagande. Vid frågor om detta går det bra att nå oss via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • SFRO och covid-19
    19 mars 2020

    SFRO pausar besiktningsarbetet


    Med anledning av covid-19 (Coronavirus) har SFROs styrelse kommit fram till att besiktningsverksamheten generellt sett pausas i minst två veckor. Varje besiktningsman behöver dock agera utifrån sina egna förutsättningar, så har du en besiktning bokat eller är du i behov av besiktning, kontakta din närmsta besiktningsman för att resonera om hur saken kan hanteras.

    Det finns flera skäl till vårt beslut. För det första handlar det förstås om att minimera risken för smittspridning, speciellt till riskgrupperna (som kan omfatta både besiktningsmän och kunder). De flesta av våra besiktningsmän har också andra jobb/uppdragsgivare, som också kan ställa olika krav, beroende på vilken roll man har. Det kan alltså vara besiktningsmannens vardagsarbete som kräver att kontakterna minimeras.

    Vi hoppas att detta inte ska drabba kunderna mer än absolut nödvändigt, och tror att ni alla förstår vårt ställningstagande. Vid frågor om detta går det bra att nå oss via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • SFRO ökar sin täckning i Sverige
    04 augusti 2018
    SFRO utökar sin besiktningsgrupp med tre nya medlemmar. 
    Vi välkomnar Tobbe Oja i Haparanda, Andreas Eriksson i Bålsta och Kim Bötker i Karlskrona. Tobbe börjar först i oktober.
     
    Två äldre medlemmar avgår som besiktningsmän och går in i SFROs resursgrupp.
    Vi tackar Lars Thorngren och Sven Erik Evling (kliver av i oktober) för alla år de lagt ner för alla byggare i Sverige.
  • Regler bil utdrag 2018
    23 Maj 2018

    När SFRO tog fram nya bygghandboken under 2005-2010 arbetade Transportstyrelsen samtidigt på nya regler för amatörbyggd och ombyggd bil. Av olika anledningar blev reglerna inte beslutade och det har också varit svårt att få besked om när de kommer. Därför har bygghandboken till viss del förklarat regler som inte gäller.

    Därför har vi tagit fram ett utdrag, som beskriver de formella föreskrifterna för bil. Vi har också uppdaterat kapitlet om E85 eftersom tolkningarna där ändrats sedan bygghandboken skrevs.

    Utdraget kan du nu ladda ned från vår hemsida, här>>

  • Köp Bygghandboken Online
    16 januari 2018

    Det är nu möjligt att köpa SFRO:s nya bygghandbok online här på vår nya hemsida. Du kan välja på att betala mot faktura, direktbetalning, kortbetalning, banköverföring eller avbetalning. Vi levererar inom en till tre helgfria vardagar. Enkelt för dig och enkelt för oss i SFRO, i samarbete med Klarna. Se vår försäljningssida >>

    Du kan förstås även i fortsättningen med fördel vända dig till någon av våra återförsäljare. Dessa finns också redovisade på en interaktiv karta >>

  • Ny hemsida
    16 januari 2018

    Från och med idag har vi publicerat vår nya hemsida där vi framförallt har röjt i informationen och ordnat den betydligt mer logiskt. Vi hoppas att det ska bli lättare att hitta den information du söker. Besiktningen är förtydligad i en process som vi försökt illustrera på ett redigt sätt. Och vi besiktningsmän redovisas förutom på en interaktiv Googlekarta och en PDF-karta även i en lista.

    SFRO:s nya Bygghandbok säljes nu online i samarbete med Klarna, där du kan välja att betala mot faktura, kort, banköverföring eller delbetalning. Enkelt både för dig som kund och för oss i SFRO. Du kan förstås även i fortsättningen med fördel vända dig till någon av våra återförsäljare. Dessa finns också redovisade på en interaktiv karta.

    Välkommen att utforska hemsidan...

  • Avgasnivån Euro 4
    03 januari 2017

    Flera kunder har kontaktat SFRO med anledning av Transportstyrelsens information om att MC som tas i bruk från 1/1 2017 behöver uppfylla avgasnivån Euro 4. Efter kontakt med Transportstyrelsen och en del utredningsarbete kan vi nu bekräfta att detta inte gäller ombyggd eller amatörbyggd motorcykel. Det är alltså ingen förändring för dessa fordon.

  • SFROs remissvar av utredning om införlivande av EU:s besiktningspaket
    14 mars 2016

    Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation, SFRO, är en politiskt obunden och ideell organisation som bildades i januari 1982 av "drabbade" entusiaster i syfte att möjliggöra registreringar av egenbyggda fordon.

    Verksamheten består idag av besiktningar av amatörbyggda och ombyggda fordon, bullerprov samt företrädande av fordonsbyggarhobbyn. SFRO besiktigar cirka 400 fordon per år (Amatörbyggd bil och MC, ombyggd bil och MC), och besitter en unik kompetens när det gäller amatörbyggda fordon, som borgar för trafiksäkerhet inom fordonsgruppen.

    Dessa fordon används väldigt sparsamt av dess ägare. Ändamålet är ej ett bruksfordon utan rent hobbybruk under sommarhalvåret.

    De ombyggda fordonen har en tidigare identitet och har tidigare varit I original utförande. De amatörbyggda fordonen är egenbyggda (av enskild person för eget bruk) men kan också vara ett original fordon som byggts om för mycket. Ett exempel på dessa är sk “Solstads-bilar” (bilar ombyggda till biltransportbil, lättlastbil).

    Rent generellt så har amatör- och ombyggda fordon en mycket låg körsträcka / år ,ca 100 mil enligt vår enkätundersökning 2008, och servas regelbundet av sina ägare. Det sker också väldigt sällan olyckor med dessa fordon.

    SFRO anser att amatör- och ombyggda fordon skall ges besiktningsbefrielse oavsett årsmodell.

    Däremot anser vi att dessa fordon ska genomgå en enklare typ av besiktning vid ägarbyte. Detta för att säkerställa konstruktion och trafiksäkerhet inför en ny ägare.

    SFRO ställer självklart sin kompetens till förfogande om det skulle krävas en enklare kontroll av de, registrerade, amatörbyggda fordonen. SFRO har till hjälp, kopior av våra besiktningsunderlag och ett bildarkiv, som sträcker sig tillbaka till minst år 2002.

    Vi har kvar det mesta av dokumentation, sedan starten 1982, dock dåliga papperskopior pga ålder.

    För den som vill läsa vad vi svarat på, finns remissen i sin helhet här:

    https://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/press/besiktningspaketet/utredningsuppdrag-besiktningspaketet.pdf

  • Ny lathund bil/MC
    20 september 2015

    Ny lathund/PM framtaget som resultat av fordonshobbymötena mellan Transportstyrelsen, Motorhistoriska Riksförbundet (MHRF), Sveriges Motorcyklister (SMC), Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation (SFRO) och besiktningsorganen.
    Syftet med PM är att förtydliga bedömningar och klassningar för olika typer av fordon, amatörbyggt, ombyggt och ändrat fordon.

    Lathund bil >>

    Lathund MC >>

  • SFRO vill ändra regler för effekt och belysning
    06 mars 2015

    SFRO har för avsikt att lämna en begäran om förändring i reglerna för amatörbyggt och ombyggt fordon till Transportstyrelsen. Ändringarna gäller maxeffekt och belysning.

    Vårt första förslag är att den fasta gränsen på 15 kW/100 kg tjänstevikt tas bort, och att det istället blir SFRO som får avgöra max effekt. Det gör det lättare att välja en modern motor med bra avgasrening i sitt bygge.

    Det andra förslaget är att kravet på E-märkt belysning för blinkers och bakljus tas bort, och ersätts med siktkrav motsvarande fordon av 1983 års modell eller äldre. Ändringen gör det enklare att välja en belysning som passar fordonet.

    För att visa Transportstyrelsen att det finns ett behov av dessa förändringar, ber vi om hjälp från andra inom Fordonshobbyn. Skriv under och visa att ni stöder oss!

    Vi har delat upp namninsamlingen i två olika, en för varje område.

    Effekt - Till namninsamlingen >

    Belysning - Till namninsamlingen >

    Läs mer om vår begäran i dokumenten nedan (klicka för pdf-dokument):

    Begäran om förenklade regler >

    Bilaga med djupare förklaringar >

     

  • Rapport om farliga / dåliga Tilt-rattstänger
    04 mars 2014

    Rapport om farliga / dåliga Tilt-rattstänger. Läs mer i pdf-dokument >>

  • Nytt om bullerprov på ombyggt fordon
    12 februari 2014

    Under hösten 2013 och början av 2014 har SFRO diskuterat bullerkrav för ombyggda fordon med Transportstyrelsen och besiktningsorganen. Dessa har förtydligat att vid ombyggnader som påverkar eller kan påverka ljudnivån (till exempel byte av motor) så ska bullerprov utföras, oavsett årsmodell på fordonet. Gränsvärdet är 84 dB(A) vid förbifartsprov.

    SFROs önskemål har varit att äldre fordon ska undantas från dessa krav men så blev det alltså inte.

    Ombyggnader som inte påverkar ljudnivån (endast ändring av kaross, som ombyggnad till cabriolet eller pickup) behöver inte bullerprovas. Om man vid motorbyte kan använda original avgassystem från donatorbilen så kan man också klara sig utan bullerprov.

    Tänk på detta krav när du planerar ditt bygge och dina besiktningstider - bullerprov kan bara utföras på speciella platser, se http://www.sfro.com/index.php/sfro-sverige

     

  • Tillfälligt (?) stopp för ändrad motor i ombyggt fordon med E85! OBS Hävt 3/12 2013
    21 oktober 2013
    OBS! Stoppet är hävt 3/12 2013!
    Den 2/12 kom besked från FBB om att stoppet nedan hävs. Transportstyrelsen har haft ett samrådsmöte med branschorganisationerna och förklarat hur vi gemensamt kom fram till tolkningen, så nu är vi överens igen.
    Alltså är det åter okej att i ett ombyggt fordon som E85-konverteras, även ändra på motorn i form av att montera turbo/kompressor och byta motorstyrsystem. Samma krav gäller som tidigare, dvs man ska ha lambdareglering och katalysator och klara avgaskrav motsvarande en vanlig bil med katalysator.
    -------------
    Tidigare information:

    Frågan om E85 och ändrade motorer i ombyggt fordon (som turbokonvertering) togs upp till diskussion på det möte med hobbyfordonsgruppen (ett samarbetsmöte mellan besiktningsorgan, Transportstyrelsen och olika intresseorganisationer för hobbyfordon) som SFRO arrangerade 24 september 2013. Efter en hel del diskussion kom mötet fram till att den tolkning som gällt de de senaste åren, att det vid E85-konvertering i ombyggt fordon är möjligt att modifiera motorn genom att till exempel turbo eller kompressor monteras skulle fortsätta gälla.
    Den 17 oktober fick SFROs ordförande Gustaf Ridderstolpe ett brev från FBB (FordonsBesiktningsBranschen, en av två branschorganisationer för besiktningsorganen) där man meddelade att man i samråd med Swetic (den andra branschorganisationen) beslutat att begära ett allmänt råd i frågan från Transportstyrelsen.
    Man har också beslutat att tills vidare underkänna liknande byggen, i väntan på svar från Transportstyrelsen.
    Det betyder att vi måste informera våra kunder om att det tills vidare är stopp för detta.
    SFRO kommer att arbeta för att det fortsatt ska vara möjligt att registrera ombyggda fordon anpassade för drift på det miljöanpassade drivmedlet E85 med ombyggda motorer. Försvinner den möjligheten försvinner också möjligheten att överhuvudtaget registrera ett fordon av årsmodell 1976 eller nyare med ändrad motor. Då försvinner också den effekt som reglerna haft de senaste åren, att uppmuntra byggare att välja E85 som bränsle för sitt fordon.
  • Spärrade Besiktningsblanketter Mc !!!!!
    21 september 2013

     

    Besiktningsblanketter med nummer M2516-M2525 är spärrade av SFRO, har du en pågående besiktning med dessa blankettnummer ber vi er ta kontakt med Ordf. Gustaf Ridderstolpe. Tel. 070-4274356

  • Fordonshistoriska rörelsen
    03 augusti 2012
    Info från MHRFs hemsida

    Naturvårdsverkets förslag är ett hot mot den fordonshistoriska rörelsen!

    Just nu är det många som kontaktar Motorhistoriska Riksförbundet angående Naturvårdsverkets redovisning "Uttjänta bilar och miljön". Här finns nämligen åtgärdsförslag som kan göra den fordonshistoriska kulturgärningen brottslig.

    Naturvårdsverket har av regeringen fått i uppdrag att redovisa hur omhändertagandet av uttjänta bilar och bildelar fungerar i praktiken samt föreslå åtgärder för att uppnå målen för producentansvaret och förbättra efterlevnaden av reglerna. Bland åtgärderna finns förslag som i värsta fall skulle kunna innebära att det kan bli brottsligt att ta emot och demontera en bil för att kunna återanvända reservdelar. Anledningen är att kommunerna idag inte kan skilja på yrkesmässig verksamhet och ren hobbyverksamhet.

    Motorhistoriska Riksförbundet bevakar denna och övriga frågor i Naturvårdsverkets redovisning mycket noga och förstår allvaret och de risker detta innebär för den fordonshistoriska rörelsen. Dialog förs med politiker och representanter för berörda myndigheter samt Miljödepartementet som i höst beräknas ta beslut. Förslagen får inte godkännas i sin nuvarande utformning och Naturvårdsverket bör öppet redovisa vad illegal bilskrotning står för samt utreda konsekvenserna av förslaget.


    Information om hur ärendet fortskrider kommer att läggas ut på MHRFs hemsida. Naturvårdsverkets förslag kring uttjänta fordon och miljön - MHRF - Motorhistoriska riksförbundet som uppdateras löpande.

    Motorhistoriska Riksförbundet noterar att ett folkligt uppror sprider sig över landet, bland annat via Facebook (som närmar sig *15 900 medlemmar!) och en webbaserad protestlista
    Upprop: STOPPA skrotbilsberedningens förslag Genast
    * siffrorna är från 1 augusti 2012
    (nu med fler än *10 600 underskrifter!).

    Malin Blomquist, kanslisekreterare MHRF

  • Enskilt Godkännande gäller ej MC!!!!!!
    14 Maj 2012

    Med nya uppgifter från Transportstyrelsen kan vi nu gå ut med att "enskilt godkännande" ej rör Mc, det är som vanligt ett reggbesiktningsförfarande än så länge. Från Bryssel kommer såsmåningom ett ramdirektiv som kommer att reglera lite i bestämelserna kring Mc lite men den dagen den sorgen.

  • Bygghandboken 1.2
    21 april 2012

    Bygghandboken har smärre uppdateringar och är nu version 1.2, ni som har äldre böcker laddar hem uppdateringen från hemsidan (se uppdateringar bygghandboken) och klistrar in i boken, klister är billigt. Återförsäljare kommer inom kort att ha den nya versionen på hyllan.

  • Ursprungskontrollen
    21 april 2012

    För att få en vettig handläggning hos ursprungskontrollen och senare ett snabbare förlopp hos besiktningsingenjör så skicka inte mer dokument än nödvändigt. När det gäller kvitton så räcker det med kvitton för ram, motor, växellåda och för bil kaross, kvitton på skruv och mutter förlänger bara handläggningstiden. Om du saknar kvitton kan du genom att sända med underskrivet förklarande dokument få ägandet verifierat, det är ju inte alltid man har kvitton på sådant som har legat på hyllan i många år.

  • Enskilt godkännande!!
    16 april 2012

    För att få registreringsbesiktiga våra amatörbyggda fordon måste vi alla numera ansöka om "Enskilt godkänande" hos Transportstyrelsen, detta sker via deras hemsida digitalt eller via möjligheten att man skriver ut en ansökan och skickar in brevledes. Kostnaden sedan hos besiktningsorgan är sedan enligt uppgift 2000kr första timmen och sedan 1000kr halvtimmen för förättningen hos dom. Om alla papper är i sin ordning, ursprungskontroll, SFRO besiktningsprotokoll och godkänd vågsedel bedömmer SFRO att förättningen skall ta max en timme, den maximala inmatningstiden i transportstyrelsens datasystem är 40 min och att kontrollera att fordonet överenstämmer med handlingarna borde ej ta mer än 20min. Vi uppmanar alla som skall registreringsbesiktiga att begära pris för förättningen innan dom sätter igång och att dom kan motivera sin tid. Erfarenheten hitintills är att sytemet krånglar och att besiktningsingenjörerna är ovana systemen och det skall vi ju inte betala för.

  • Böcker!!
    13 april 2012

    Böckerna tillfälligt slut, gjorda beställningar läggs på hög och böckerna skickas så fort dom anlänt från tryckeriet

  • Höjd avgift
    26 mars 2012

    Förändrade avgifter för SFRO-besiktning från 1/4 2012
    Från och med 1/4 2012 höjer SFRO besiktningsavgiften för bil till 4500
    kr och för motorcykel till 3000 kr. För bil kan i vissa fall även
    "halv" avgift, 2250 kr tillämpas.
    Bullerproven ligger kvar på samma nivå som tidigare.

    Höjningen görs för att kunna öka besiktningsmännens arvode, något som
    inte gjorts på flera år. Sedan senaste höjningen har flera administrativa rutiner, för besiktningsmännen,
    tillkommit.
    SFRO har också ett ökat behov av utbildningar inom föreningen.

     

  • SFRO godtar inte GOX Tekniks gjutna spindlar
    20 december 2010

    SFRO godtar inte GOX Tekniks gjutna spindlar
    Som tidigare har meddelats så har SFRO upptäckt allvarliga brister i konstruktionen och utförandet av de gjutna spindlar (uprights) i aluminium som GOX Teknik (www.sportscar.se) marknadsför, för bruk på GT40-replikor. Problemen rör geometri, teknisk konstruktion och gjuttekniska krav.
    Bristerna är så allvarliga att SFRO bedömer att det inte går att modifiera delarna så att de blir godtagbara.

    Därför godkänns dessa spindlar inte i amatörbyggt eller ombyggt fordon av SFRO.

    Ställningstagandet gäller både för fram- och bakspindlar.

    För mer information, kontakta din närmste SFRO-besiktningsman.

  • SFROs ståndpunkt om kortning av Corvette bakaxlar
    10 oktober 2010

    SFRO har tagit fram riktlinjer runt vad som gäller då man vill korta (minska spårvidden) på Corvette bakaxlar (C4). 

     Läs mer här.

  • Uppdateringar bygghandboken
    30 april 2010

    Nu kommer de första justeringarna i SFROs nya bygghandbok. Någon skiss
    har förtydligats, en del rekommendationer har beskrivits bättre och
    reglerna om chassinummer har ändrats (som vi tidigare berättat om på
    hemsidan).

    De ändrade sidorna finns tillgängliga att ladda ned från hemsidan i
    pdf-format. Du kan skriva ut dem och klistra in de rättade sidorna i
    din egen bygghandbok.

    Gå till sidan >>

     

  • Bokbeställning från utlandet!!!
    19 april 2010

    Vi skickar ej längre ut enstaka böcker till utlandet på grund av uteblivna betalningar. I Norge har Automobilia Bookshop i Oslo klivit på som återförsäljare och skickar på beställning, se återförsäljningskartan.

  • Gjutna spindlar/uprights i GOX GT40
    23 februari 2010

    Meddelande om brister i aluminiumspindlar/uprights levererade av GOX Teknik

    Detta brev gäller allvarliga tveksamheter i konstruktion och utförande av de gjutna spindlar (uprights) i aluminium som GOX marknadsför till GT40. De exemplar SFRO har bedömt i samband med SFRO-besiktning visar på allvarliga problem.

    Detaljerna har flera tecken på bristande kontroll av gjutprocessen. Det finns porer, sjunkningar och andra defekter som påverkar hållfastheten.

    Utöver dessa problem är det också oklart vilket material detaljen egentligen är tillverkad av. Två oberoende analyser visar på en hårdhet som är betydligt lägre än vad som accepteras av dem som serietillverkar liknande detaljer.

    Geometrin är också bristfällig för en modern sportvagn, i första hand blir styrradien (scrub radius) alldeles för stor.

    SFRO gör enstycksbesiktningar på amatörbyggda fordon och kan därför egentligen varken "godkänna" eller "underkänna" en komponent. Det är upp till varje byggare att visa att delarna uppfyller kraven. Men trots det händer det att SFRO tar gemensamma ställningstaganden till komponenter.

    När det gäller denna typ av gjutna spindlar är det ställningstagandet tills vidare att de inte godkänns vid SFRO-besiktning.

    Tillverkaren (GOX Teknik AB, www.sportscar.se) informerades om tveksamheterna i december 2009 och gavs möjlighet att själva informera befintliga och potentiella kunder om problemen, via sin egen hemsida. I skrivande stund (februari 2010) finns ingen sådan information där. Därför går SFRO ut med informationen direkt på www.sfro.com

    Kunder som har köpt denna typ av spindel måste kontakta leverantören för att lämna igen komponenterna.

    SFROs styrelse och tekniska kommitté

  • OBS! Förväxlingsrisk Bygghandboken
    24 november 2009

    När SFRO.s besiktningsmän hänvisar till bygghandboken, så menar de SFRO.s NYA bygghandbok, som skrevs 2009 - tyvärr förväxlas den då och då med den SFRO bygghandbok som tidningen Wheels säljer.


    SFRO:s NYA bygghandbok har i princip inget gemensamt innehåll med Wheels upplaga, som är baserad på SFRO.s GAMLA bygghandbok, med en stor del texter från 1980-talet.


    Se vår presentationssida om Bygghandboken>>

  • Textkoder
    30 september 2009
    Häromdagen kom VVFS 2008:249, om fordonsuppgifter i vägtrafikregistret, som trädde i kraft den 21 september.
    Historiskt sett så tillkom koden T71E för rallybilar. Eftersom alla rallybilar idag har en "egen" textkod beroende på "klass", så behövs inte koden för att "öronmärka" rallybilar längre.
    Är skyddsbåge/bur förbjudet i andra bilar? Nej, det är i sak ingen skillnad bara för att koden tagits bort.Ett fordon ska uppfylla gällande krav. Ett amatör- och ombyggt ska uppfylla kraven i kap. 41 37 - 38 §§, så för dessa är det ingen skillnad.
    Ett ändrat fordon däremot ska uppfylla kraven i 28 kap. Här kan det bli bekymmer om fordonet är tagen i bruk den 1 januari 2005 eller senare eftersom 6 § pekar på direktiv 74/60/EEG, senast ändrat genom 2000/4/EG, eller ECE-reglemente 21.
  • Nya regler på gång, från 2009-07-01 - identitetsbevis
    01 juli 2009

    Det finns nu två olika Identitetsbevis, Bil och Mc. Du skriver ut de beviset som gäller ditt fordon, Bil eller Mc.
    Fyller i Namn, Adress, Postadress, Telefon,
    Fabrikat (vad du kallar ditt fordon, t ex Arnes Mc).
    Karosstyp (2-hjul Mc, 3-hjul Mc, Personbil  eller Lastbil)
    Årsmodell ( året då du fyller i uppgifterna, 2009)
    Chassienummer (det chassienummer du har fått tilldelat av SFRO + dina 8 egna tecken)

    Till intyget SKALL två bilder medfölja, ett på chassienummer och ett på hela fordonet, snett framifrån).
    SFRO fyller i resten och stämplar detta när vi Byggbesiktigar ditt fordon.

    Du hittar intyget här för bil och MC under respektive meny!

  • Nya regler på gång, från den 1/7 2009 - chassinummer
    07 Maj 2009
    Chassienummer på amatörbyggd Bil och Mc skall tilldelas, av SFRO, innan första besöket hos SFRO.
    Serien börjar på YVVB0 (Bil) eller YVVM0 (Mc), därefter blankettnummer på 4 tecken och efter det måste kunden välja 8 tecken. Summa blir då 17 tecken.

    Endast SFRO får använda serien YVVB0 (Bil) eller YVVM0 (Mc)

    Tidigare chassienummer från tex Calles Chopperdelar, Usa, Caterham mf gäller som tillverkarnummer (löpnummer). Finns det ett sådant skall det kryssas (men vara läsbart).
    Ett alternativ är att "proffs" ramtillverkaren lägger sina 8 tecken i slutet av chassienummret OCH lämnar plats för SFROs 9 tecken I BÖRJAN av raden.

    Fr o m första Juli (2009-07-01) MÅSTE ALLA ramar ha detta nummer på BYGGBESIKTNINGEN.

    De som byggbes innan detta använder de gamla systemet med eget ch. nummer

    Ursprungskontrollen (Transportstyrelsen)  0771-119 119 kontaktas och därefter startas ett ärende upp och gäller sedan i 5 år. Till Urspr.kontrollen (Transportstyrelsen) skickas byggbesiktningsprotokollet som underlag för registrering.
  • Nu finns sfro:s nya bygghandbok att köpa
    20 april 2009
    Efter att ha presenterat boken på ett par mässor släpper vi nu den till försäljning.
    Den kan köpas antingen här på hemsidan eller på någon av våra försäljningsställen. Läs mer >>
  • Styrradie
    05 februari 2009

    SFRO:s gemensamma inställning för styrradie ligger utlagt på bilsidan, läs mer >>

  • Nu har äntligen nya byggarhandboken gått till tryck!
    02 februari 2009

    Se vår presentationssida, klicka här >>

  • Lathund för avgasregler / motorbyte / växellådsbyte
    26 mars 2008

    Det finns nu uttömmande information om detta på bilsidan...

    Helfordonsgodkända fordon

    Vi får ofta frågor om helfordonsgodkända fordon, om man kan tillämpa reglerna för ombyggt fordon även på dem. Svaret är ja, samma regler gäller, även ett helfordonsgodkänt fordon kan bli ombyggt fordon. Det förutsätter förstås att bilen eller motorcykeln ändrats tillräckligt mycket för att det ska kunna klassas som ombyggt fordon - se mer info på våra sidor.

    Bilar med mer effekt än 15kW/100kg tjänstevikt i originalutförande. För bilar som redan i originalutförande från fabrik har mer effekt än 15kW/100kg tjänstevikt som klassas som ombyggt fordon, kan man tillåta effektökning med max 20% och vridmomentökning med max 10% (även om detta förstås innebär att man överstiger 15kW/100kg tjänstevikt). För att ökningarna ska kunna godtas, måste bilen förstås vara förbättrad i sådan grad att bromsar, väghållning och hållfasthet bedöms svara upp mot den högre effekten och vridmomentet. Det är SFRO som bedömer den saken.

  • Ursprungskontroll
    04 februari 2008
    Transportstyrelsen tar över ursprungskontrollen frän Bilprovningen. Detta rör amatörbyggda, import och vissa ombyggda fordon. Frågor rörande ursprungskontroll kontakta Transportstyrelsen, kundtjänst Bilregistret 0771-14-15-16.
  • Viktigt för bil-byggare
    15 Maj 2007
    Vi har nu lagt in länkar för Transportstyrelsens författningssamling
    Information får ni på bil resp. mc sidorna
    Viktigt för bil-byggare, speciellt Locost och sportbilar!
    Vid byggbesiktningar godkänner SFRO numera INTE undre kulleder från McPherson-framvagnar i konstruktioner med dubbla länkarmar. Bilar som redan är besiktade med denna applikation berörs inte - men bilarnas ägare bör ändå läsa denna text.

    På en bil med dubbla länkarmar och fjädern vilande mot undre länkarmen går den största kraften:
    - upp genom hjulet
    - fortsätter genom spindeln NER till undre kulled
    - över till undre länkarmen
    - och vidare in i fjädern.
    På en traditionell McPherson går kraften
    - upp genom hjulet
    - fortsätter genom spindeln direkt UPP till fjädern
    - Obs! UTAN att passera kulleden.

    Alltså på en vanlig dubbla länkarmskonstruktion (typ Volvo 140) är kulleden dimensionerad för att klara STORA dragande krafter. Det finns också bilar där kulleden är tryckande då länkarmen är på OVANSIDAN av undre infästningspunkten (Jaguar, Alfa o.s.v.)

    På en McPherson är kulleden INTE konstruerad för så stora dragande krafter, därför finns en viss risk för kulledsbrott. Sådan har också uppstått i racingsammanhang. I samband med detta sågades ett stort antal kulleder isär. Det visade sig vara markant mindre gods i McPhersonlederna. Särskilt i lastfallet dragande läge. Ett antal dragprov gjordes också och generellt var McPhersonlederna betydligt svagare i draglast.

    En sammanfattning:
    Endast länkarmskulleder avsedda för dragande last får användas i konstruktioner med dragande last.

  • Viktigt för Mc-byggare!
    09 Maj 2007

    Det har börjat att säljas MC ramar utan tillverkarintyg.

    Vi godkänner INTE dessa, då ingen kan styrka materialkvalitet, svetsmetod, tillsatsmaterial mm mm.

    Viktigt för alla blivande och de som redan är byggare!!

    När du vill få information måste du höra av dig till den besiktningsman som ligger närmast var du bor. Det är han som kommer att besiktiga ditt fordon i framtiden. Eftersom detta inte är vår huvudsakliga sysselsättning blir det väldigt betungande att svara på frågor bara för att din närmaste besiktningsman inte svarar. Hör av dig till honom senare eller skicka ett e-mail. Vi vill ju gärna ha ork att hjälpe er i framtiden också. Det är ingen idé att höra av dig till någon annan om du får ett svar du inte är nöjd med. Vi andra får ändå veta vad det rör sig om. Vi har kontakt med varandra varje dag.

  • Bullerprov
    01 Maj 2007

    Observera! Bullerprov utförs inte i Stockholm och Landsbro.

    PS. Redigering av inlägg: Numera utförs det i Landsbro.

  • Ändring av avgasrening bil 1976 och nyare
    17 april 2007

    Detta träder ikraft 2007-05-01

    Särskilda krav för ombyggda och amatörbyggda personbilar och lätta lastbilar


    Övergripande krav

    2 §[5]   Ombyggt eller amatörbyggt fordon skall i stället för kraven i 4­37 och 47 kap. uppfylla vad som sägs i 7­54 §§ samt de krav som särskilt hänvisas till beträffande 4­37 kap.


    Avgasrening

    49 §   Bestämmelser om avgasrening finns i lagen (2001:1080) om motorfordons avgasrening och motorbränslen, förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening och i dessa föreskrifter.


    50 §   Vid motorbyte till bensinmotor eller modifiering av befintlig bensinmotor där motorn inte stämmer överens med bilens ursprungliga motor gäller vad som sägs i andra stycket.


    Ombyggd bil med bensinmotordrift av 1969 års modell eller senare, får i stället för kraven enligt 3 och 4 §§ förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening uppfylla följande krav.


    1. Bil med fyrtaktsmotor skall vara utrustad med ett slutet vevhusventilationssystem. Inga föroreningar får tränga ut till ytterluften från motorns vevhus eller från ventilationssystemets slangar, anslutningar etc. Utsläppen i avgaserna vid tomgång får inte överstiga 4,5 volymprocent kolmonoxid.


    2. Bil som är av 1976 års modell eller senare skall vara försedd med trevägskatalysator, syresensor, samt styrbox. Dessa avgaskomponenter skall ha sitt ursprung från samma fordon som den nya motorn. Utsläppen i avgaserna skall uppfylla avgasreningskraven enligt bilaga 3 punkt 1.1 och 1.2 till


    "Vad innebär detta i praktiken?

    Jo, att det numera är möjligt att byta motor i alla bilar som kan räknas som ombyggt fordon, oavsett årsmodell. Från och med 1976 års modell måste den nya motorn ha katalysator och insprutning med lambdasond. Motorn, insprutningen och katalysatorn måste komma från samma "donatorbil". För ökning av effekt och vridmoment gäller samma regler som tidigare.förordningen om motorfordons avgasrening".

    För ökning av effekt och vridmoment gäller samma regler som tidigare.


    51 §   Vid motorbyte till dieselmotor eller modifiering av befintlig dieselmotor där motorn inte stämmer överens med bilens ursprungliga motor gäller vad som sägs i andra stycket.


    Ombyggd bil med dieselmotordrift som är av 1980 t.o.m 1999 års modell får i stället för kraven enligt 3 och 4 §§ förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening uppfylla följande krav.


    1. Röktäthet i avgaserna vid fri acceleration skall uppfylla kraven i bilaga 3 punkt 2.1 till förordningen om motorfordons avgasrening.


    2. För bil som är utrustad med köldstartanordning skall köldstartanordningen vara så beskaffad att den inte kan förbli i, kvarhållas i eller sättas i funktion sedan motorn startat. Med köldstartanordning avses anordning på insprutningspumpen med vilken den insprutade bränslemängden tillfälligt kan ökas för att underlätta start av motorn.


    "Vad innebär detta i praktiken?

    Jo, att det numera är möjligt att byta motor eller byta till dieselmotor i alla bilar som kan räknas som ombyggt fordon, till och med årsmodell 1999. Observera att byte inte är möjligt från och med årsmodell 2000"

    För ökning av effekt och vridmoment gäller samma regler som tidigare.


    52 §   Amatörbyggd bil med bensinmotordrift av 1969 års modell eller senare får i stället för kraven enligt 3­5 §§ förordning (2001:1085) om motorfordons avgasrening uppfylla följande krav.


    1. Bilar med fyrtaktsmotor skall vara utrustad med ett slutet vevhusventilationssystem. Inga föroreningar får tränga ut till ytterluften från motorns vevhus eller från ventilationssystemets slangar, anslutningar etc.


    2. För bil som är av 1969 eller senare års modell får utsläppen i avgaserna vid tomgång inte överstiga 4,5 volymprocent kolmonoxid.


    53 §   Amatörbyggd bil med dieselmotordrift av 1980 eller senare års modell får istället för kraven enligt 3 och 4 §§ förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening uppfylla följande krav.


    1. Röktäthet i avgaserna vid fri acceleration skall uppfylla kraven i bilaga 3 punkt 2.1 till förordningen om motorfordons avgasrening.


    2. För bil som är utrustad med köldstartanordning skall köldstartanordningen skall vara så beskaffad att den inte kan förbli i, kvarhållas i eller sättas i funktion sedan motorn startat. Med köldstartanordning avses anordning på insprutningspumpen med vilken den insprutade bränslemängden tillfälligt kan ökas för att underlätta start av motorn.


    54 §   För bil som tas i bruk med stöd av undantagen i 50 eller 51 § övertar bilägaren tillverkarens ansvar enligt 5 § lagen (2001:1080) om motorfordons avgasrening och motorbränslen.

  • Drevbroms på växellådan (gäller MC)
    01 augusti 2006

    Bilprovningen kan inte acceptera denna lösning för bakhjulsbroms, stöd för detta är kap 27 och 3§ dvs att konstruktionen inte kan anses ge en godtagbar trafiksäkerhet, kedja och drev är ju "slitdelar"

    Bullerprov

    SFROs bullerprov är godkända för amatör-, ombyggda fordon och fordon importerade för eget bruk.

    Bullerprov utförs på olika platser, och olika tider, i landet : Malmö, Laholm, Alingsås, Norrköping, Örebro, Västerås, Östersund, Skellefteå och Kalix. Se SFRO kartan>>

    Kitcars

    Här utfärdar vi en VARNING!!

    SFRO har den senaste tiden tyvärr sett att det har dykt upp kitcars (-bikes) ramar av klart undermålig kvalitet! Dessa ramar kommer EJ att godkännas och SFRO har tyvärr redan tvingats att helt underkänna byggen! Köp ej Kits, ramar eller komponenter utan att först prata med din lokala SFRO besiktningsman Köp ej heller påbörjade byggen utan att kontakta din SFRO man då du annars riskerar att köpa ett underkänt bygge.Kom ihåg att varje enskilt bygge besiktas för sig, och det faktum att andra produkter från motsvarande leverantör tidigare har godkänts inte är någon garanti för att alla kan godkännas - produkterna modifieras (förbättras) ofta av enskilda byggare utan leverantörens vetskap.

    Exemplet nedan är ett typiskt fall på vad som kallas "Kitcar". Bygget klassas som amatörbyggt.

    Karossdetaljer i Alu och plast, chassi och bärarmar från en och samma leverantör om man känner sig osäker som svetsare. Resten av bygget kompletteras med delar inköpta från skroten, och lokala bildelsleverantörer. Drivlina samt axlar,bromsar och elsystem från en inköpt donatorbil.

    Kitbikes

    Utdrag ur Bilprovningens tekniska handbok

    I samråd med Transportstyrelsen har bestämts att man kan utifrån en inköpt ram kan bygga upp en mc och ändå utnyttja amatörbyggnadsreglerna, om den uppbyggda cykeln inte är en kopia av originalet. Kravet är dels att det inte är en komplett byggsats utan att man "raggar" resten av delarna på annat håll och dels att den färdiga cykeln på väsentliga punkter avviker från den fabrikstillverkade cykeln. Exempelvis annan gaffellutning, annan motor eller bakram.


    (Detta trädde ikraft 2004-11-01)

     

Till sidtopp